PRAVOČASNO PREPOZNAJTE ZNAKE POMANJKANJA VITAMINA D

PRAVOČASNO PREPOZNAJTE ZNAKE POMANJKANJA VITAMINA D

POMANJKANJE VITAMINA D JE PRISOTNO PRI 60 DO 80 % LJUDI

Znanstveniki so ugotovili, da pomanjkanje vitamina D ne vpliva negativno le na človekove kosti (zmanjšanje kostne gostote, večje tveganje za zlome), temveč posredno povzroča razvoj in napredovanje številnih civilizacijskih bolezni, vključno z boleznimi srca in žilja, sladkorno boleznijo tipa 2, avtoimunskimi boleznimi (astmo, revmatoidnim artritisom, sladkorno boleznijo tipa 1, multiplo sklerozo) in rakom. Poslabša lahko tesnobnost in depresijo ter neugodno vpliva na razvoj različnih nevroloških stanj (avtizem, možgansko kap, shizofrenijo, Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen). Pomanjkanje vitamina D je postalo globalni problem. V Evropi ocenjujejo, da je prisotno pri 60 do 80 % prebivalstva. O nezadostni preskrbi z vitaminom D in o njegovem pomanjkanju govorimo, ko je koncentracija serumskega vitamina D manjša od 75 nmol/l (30 µg/l).

POZNATE 3 SKUPINE DEJAVNIKOV TVEGANJA ZA POMANJKANJE VITAMINA D?

Pomanjkanje vitamina D je predvsem zaradi sodobnega načina življenja čedalje bolj razširjeno. Dejavnike tveganja lahko strnemo v tri skupine.

  • Geografski dejavniki: lega nad 40° zemljepisne širine, zimski letni čas, ko se dan močno skrajša (od konca septembra do konca maja)
  • Socialno-kulturni dejavniki: delo in življenje v zaprtih prostorih, uporaba senčnikov, pokrival, pokritost zaradi kulturnih ali verskih razlogov, zadrževanje v senci, uporaba sredstev za sončenje z zaščitnim faktorjem 8 ali več, veganska prehrana
  • Fiziološki dejavniki: temna polt, starost, nosečnost in dojenje, debelost, sindrom malabsorpcije maščob (npr. cistična fibroza), kronične ledvične, jetrne in črevesne bolezni, okrnjena presnova vitamina D (redke dedne oblike rahitisa), jemanje nekaterih zdravil (antiepileptiki, uspavala)

KAKO PREPOZNATE POMANJKANJE VITAMINA D?

Pri najmlajših so prvi znaki mišični krči, ki so posledica majhne koncentracije kalcija v organizmu. Dolgotrajno pomanjkanje vodi do rahitisa, zakasnele ali nizke rasti otroka in slabšega razvoja zob. Pojavijo se bolečine v mišicah, zmanjšata se mišična napetost in imunska odpornost.

Pri odraslih pride do mišične oslabelosti in zmehčanja oziroma demineralizacije kosti, kar lahko vodi do spontanih zlomov. S starostjo se zmanjšuje absorpcija vitamina D iz prebavil in njegova tvorba v koži pod vplivom UVB-žarkov. Slaba preskrba z vitaminom D vodi do osteoporoze v starosti, zaradi česar pogosto pride do zlomov kolkov.

Pomanjkanje vitamina D med nosečnostjo povezujejo s povečanim tveganjem za preeklampsijo, nosečniško sladkorno boleznijo, prezgodnjim porodom, majhno telesno maso novorojenčka in celo za zgodnji rahitis.

doc. dr. evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., klinični dietetik

Povezani članki

VITAMIN D NADOMEŠČAJTE VSE LETO

Vitamin D pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema, a večini slovenskega prebivalstva ga primanjkuje. Strokovnjaki svetujejo, da ga nadomeščamo vse leto.

PREBERITE VEČ

ZAKAJ STROKOVNJAKI BOLJ ZAUPAJO ZDRAVILU KOT PREHRANSKEMU DOPOLNILU?

Trg vitamina D je preplavljen z obilico najrazličnejših izdelkov. Pomembno je, da izberemo takega, ki mu zaupamo in je kakovosten, varen in učinkovit.

PREBERITE VEČ

VITAMIN D IN COVID-19

Dodajanje vitamina D pozitivno vpliva na imunski sistem. Še posebej je to ključno v obdobju okužb dihal, tudi v obdobju covida-19.

PREBERITE VEČ

Z VITAMINOM D PROTI OKUŽBAM DIHAL, TUDI PROTI COVIDU-19

Dokazano je, da so s pomanjkanjem vitamina D povezane številne bolezni, pomemben pa je tudi njegov vpliv na delovanje našega imunskega sistema. Strokovnjaki svetujejo nadomeščanje.

PREBERITE VEČ

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto