4 dejstva o vitaminu D, ki jih je dobro poznati

4 DEJSTVA O VITAMINU D, KI JIH JE DOBRO POZNATI

Vitamin D je v zadnjem desetletju ena od najbolj vročih tem v raziskovalnem in kliničnem okolju in tudi v vsakdanjem življenju. Pri normalnem delovanju človeškega telesa in ohranjanju našega telesnega in duševnega zdravja ima namreč veliko vlog.

1. NISO VSI VITAMINI D ENAKI. POZNATE RAZLIKE?

Vitamin D spada v skupino v maščobi topnih vitaminov. Poznamo dve glavni obliki: vitamin D2 (ergokalciferol, rastlinskega izvora) in vitamin D3 (holekalciferol). Vitamin D3 strokovnjaki delimo glede na vir – eksogeni je živalskega izvora, endogeni pa pod vplivom UVB-žarkov nastaja v koži. (1)

2. VITAMIN D SE SHRANJUJE V MAŠČOBNEM TKIVU IN SKELETNEM MIŠIČEVJU.

Vitamin D3, ki v koži nastane pod vplivom sončne svetlobe, ter vitamina D3 in D2, ki ju zaužijemo s hrano oziroma izdelki, ki vsebujejo vitamin D (zdravila na recept ali brez recepta, prehranska dopolnila), potujejo do jeter. Tam se ob prisotnosti encimov pretvorijo v obliko, v kateri se shranjujejo v maščobnem tkivu in skeletnem mišičevju. V aktivno obliko (1,25-dihidroksi vitamin D) se ob prisotnosti dodatnega encima pretvorijo, ko organizem to potrebuje.

3. VITAMIN D IMA VELIKO VLOG.

Vitamin D je prohormon in je vključen v številne procese v telesu. Uravnava absorpcijo kalcija in fosforja iz prebavil, s čimer pri otrocih in odraslih posredno vpliva na zdravje kosti in zob. Preprečuje razvoj rahitisa pri otrocih in pojav osteoporoze pri odraslih. Ugodno vpliva na živčno-mišične funkcije in vnetja ter uravnava izražanje številnih genov. Raziskave so pokazale, da uravnava tudi izločanje obščitničnih hormonov, spodbuja delovanje trebušne slinavke (nastajanje inzulina), ugodno vpliva na delovanje srca, sodeluje pri različnih imunskih odzivih, preprečuje nastanek astme in alergije ter zavira razvoj rakavih celic (zlasti raka debelega črevesja). Dokazano zmanjšuje tudi umrljivost pri starejših ženskah.

4. S PREHRANO LAHKO IZBOLJŠAMO ABSORPCIJO VITAMINA D.

Živila živalskega in rastlinskega izvora vsebujejo razmeroma majhne količine vitamina D, zato so nekatera obogatena z njim (mleko, mlečne formule, žita za zajtrk, margarine, rastlinski napitki ipd.). Manjše količine vsebujejo živila živalskega izvora, na primer ribje olje, losos, sardine, jetra, jajca in mleko. Vitamin D3 v teh živilih ima nekoliko boljšo biološko razpoložljivost kot vitamin D2 iz rastlin. Vitamin D lahko telesu zagotovimo tudi z izdelki v obliki kapsul ali tablet. Absorpcija se poveča za 50 %, če jih jemljemo ob obroku. Z zdravo in uravnoteženo prehrano sicer ne moremo pokriti vseh potreb po vitaminu D, lahko pa pokrijemo praktično vse potrebe po ostalih hranilih, ki so prav tako pomembna za ohranjanje našega telesnega in duševnega zdravja. Hkrati moramo poskrbeti za zadostno in ustrezno hidriranost, svetuje se predvsem pitje vode ali nesladkanih čajev.

doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., klinični dietetik
doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., klinični dietetik
  1. Vitamin D je edini vitamin, ki ga organizem pod vplivom sončnih žarkov lahko sintetizira sam.

PRED UPORABO NATANČNO PREBERITE NAVODILO! O TVEGANJU IN NEŽELENIH UČINKIH SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM ALI S FARMACEVTOM.

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto